Actuele productinfo
-
voor de bouw

Connecton Spouwverankering


vraag meer info aanbezoek website

"Het wordt dringend tijd dat we onze gevels correct verankeren, conform de geldende normering. Op termijn zijn de risico’s te groot."

Corrosie

Terwijl in al onze buurlanden verankerd wordt met inox spouwverankering, blijft het merendeel van de Belgische werven uitgevoerd worden met standaard verzinkte ankers...

In Nederland werden, naar aanleiding van enkele ernstige schadegevallen, op grote schaal controles uitgevoerd op de staat van de spouwankers in de bouwprojecten. En als gevolg van deze controles, werd beslist bij heel wat gebouwen de verankering te gaan renoveren. De Eurocode 6 beschrijft in detail welke materialen gebruikt moeten worden, in welke omgeving.

Kort samengevat vallen de meeste bouwprojecten in België onder blootstellingsklasse MX3 (buitengevels onderhevig aan vocht en temperatuurschommelingen) en MX4 (zilte omgeving zoals kustregio’s en wegen waar strooizout gebruikt wordt). Voor blootstellingsklasse MX3 en MX4 schrijft de Eurocode expliciet inox spouwverankering voor. Dus dit moet de algemene norm zijn op alle werven.

Alternatieve corrosiebeschermingen, zoals zinkalu coatings, worden stellig afgeraden omdat aluminiumactief in reactie gaat treden met cement, de mortel poreus maakt, de hechting vermindert, en het corrosieproces versnelt1.

 

1 Advies Bekaert NV & Sirris

Windbelasting

De gevelbelasting bedraagt in België tussen de 40 kg en 200kg/m2, afhankelijk van de locatie en de hoogte van het gebouw. Zwakke of onvoldoende spouwverankering kan ervoor zorgen dat de voegen of de gevel gaat barsten, of in het ergste geval (bv bij storm) gaat uithellen en instorten. Verkeerstrillingen die op het gelijkvloers weinig effect hebben, kunnen op de 3e verdieping reeds een fundamentele impact hebben.

Ook hier wordt nog te vaak gebruik gemaakt van ‘gewone’ isolatiepluggen om de spouwankers in te bevestigen. Een isolatieplug werd ontwikkeld om isolatie te bevestigen, en moet enkel aan neerwaardse afschuiflasten weerstaan.

 

Een isolatieplug is m.a.w. geen spouwankerplug.

 

Om een spouwanker correct te bevestigen moet uiteraard een aangepast product gebruikt worden. Een goede verankering, aangepast aan het gebruikte type binnenmuursteen, is essentieel. Als fabrikant van spouwverankering houden wij eraan hierover duidelijk te communiceren.

ISOLFIX NT

* Plug te bevestigen met Sika Anchorfix n°1

Neutrale bestektekst op www.Connecton.be

LONGLIFE, een Belgische primeur

Door de staaldraad te coaten met polyethyleen, wordt deze beschermd tegen vocht, zouten en cement dat door zijn erg hoge PH waarde roestvorming kan versnellen. Connecton en Bekaert werkten samen om deze toepassing voor spouwverankering te optimaliseren. De LongLife spouwankers zijn meteen geschikt voor toepassing in een MX3 en MX4 blootstellingsklasse.

Contact

 

Connecton
Ropswalle 13
8930 Menen
Belgiƫ
T 056 53 11 25
info@connecton.be

Info aanvragen

Voornaam: *
Naam: *
Functie:
Bedrijf / Organisatie:
Straat + nr.: *
Postcode: *
Gemeente: *
E-mailadres: *
Password:
Tel:
Opmerking:
Uw persoonlijke gegevens worden in geen enkel geval doorgegeven aan derden.